Bomull - en mjuk historia

Bomull - en mjuk historia

Bomull odlas i länder med varmt klimat som till exempel Kina, Indien, södra USA, och Egypten. Det är en mjuk och fluffig fiber som växer som en liten boll runt fröna från bomullsplantan och har många användningsområden.

Varje år produceras omkring 22 miljoner ton bomull över hela världen. Eftersom bomullen står för 50% av hela världens textilkonsumtion och de flesta av oss emellanåt köper kläder eller andra bomullsprodukter tänkte vi att det kunde vara intressant att se hur bomullen kom att få den roll den idag har i våra liv.  

För länge sedan, långt före industrialiseringen, skördades bomullen för hand. Idag har vi återgått till att skörda för hand – när det gäller den mest högkvalitativa bomullen som används för de mest exklusiva premiumtygerna. Maskinell plockning skulle skada fibrerna och göra dem grova.

 

De tidigaste bevisen på användning av bomull har hittats i Indien och Pakistan och går tillbaka till omkring 6 000 f. Kr. Forskare tror att bomull först odlades i Indusflodens delta där den gamla Induskulturen en gång blomstrade. Denna civilisation omfattade större delen av dagens Pakistan, Indien samt delar av Afghanistan och var den största av de fyra antika civilisationerna: Egypten, Mesopotamien, Indien och Kina. De bomullssorter som odlades i det antika Sydasien var Gossypium Herbaceum och Gossypium Arboreum. Senare spred sig bomullsodlingen vidare till Mesopotamien, Egypten samt Nubien-området vid Nilen, mellan södra Egypten och centrala Sudan.

 

Bomullstyg kom till Europa under de första århundradena av vår tideräkning, när arabiska köpmän började handla med det omkring Medelhavsområdet.

I slutet av 1500-talet odlades bomull i varmare regioner i Asien och Amerika. De nya arterna som då upptäcktes introducerades till Afrika på 1700-talet och spreds sedan till Indien, Pakistan och Kina där de ersatte de traditionella sorterna.

Längre fram ledde den industriella revolutionen fram till uppfinnandet av spinnmaskinen 1738 och senare även rensningsmaskinen - en maskin som användes för att separera frön från bomullsfibern. Dessa uppfinningar möjliggjorde en betydande ökning av bomullsproduktionen, särskilt i England. Manchester fick smeknamnet "Cottonopolis" på grund av den enorma bomullsindustrin i staden och på svenska har vi uppkallat en helt bomullstyg efter staden: ”manchester”.

Fram till mitten av 1800-talet var Indien den främsta leverantören av bomull till den europeiska bomullsindustrin. Då hade bomull även blivit dominerande i den sydamerikanska ekonomin, som till stor del var baserad på slavarbete. På grund av den högre kvaliteten på den amerikanska bomullen (längre och starkare fibrer) och dess lägre pris, började europeiska textilproducenter köpa bomull från amerikanska plantager istället och Indien tappade sin tidigare position gentemot Europa. Kvaliteten varierar med odlingsområdena och idag anses egyptisk bomull särskilt bra eftersom dess fibrer är mycket långa.

Till  Sverige kom bomullen redan under vikingatiden men som råvara hade den mycket liten betydelse ända in på 1700-talet. År 1813 anlades det första mekaniska bomullsspinneriet i , Västergötland  och därmed grundades den mekaniska  textilproduktionen  i Sverige.

 

Den ekologiska bomull som våra Art by Oddlysocks-strumpor är gjorda av är odlade i Indiens hjärta, Maharashtra och Madhya Pradesh. Det är också där strumporna tillverkas. I våra produkter är inte bara garnet ekologiskt, utan hela vår leveranskedja från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Certifieringen innebär bland annat att inga giftiga kemikalier har använts, att inget barnarbete har förekommit och att tillverkningen har varit miljövänlig.

Bomullen i våra fina canvasväskor och tygkassar är av naturliga skäl inte odlad i Polen där väskorna tillverkas men den är oeko-tex certifierad och all färg är giftfri och vattenbaserad. Ett litet familjeföretag i norra Polen tillverkar väskorna hantverksmässigt och lägger stor vikt vid kvalitet och miljö.

Vi på Oddlysocks är glada och stolta över att kunna erbjuda våra kunder dessa konstverk till strumpor och väskor!

Tillbaka till blogg